Verder onderzoek

Het onderzoek naar het ‘hoe en waarom’ van TFT gaat steeds verder. Er is veel statistisch onderzoek aanwezig over de effecten van TFT op emotioneel storende problemen. Geïnteresseerden met een wetenschappelijke interesse kunnen contact opnemen met Dr. Roger J. Callahan. Het werkterrein wordt nu uitgebreid van psychisch-emotioneel naar de medisch lichamelijke kant.

TFT is in staat de Heart Rate Variability waarde ofwel HRV-waarde te beïnvloeden.  De HRV is het verschil in milliseconden tussen twee hartslagen. Is dit zeer sterk gelijkmatig dan is dat zeer ongezond. Gezonder is het als er variatie (in milliseconden) zit tussen de verschillende hartslagen. De HRV waarde heeft een bandbreedte die als optimaal wordt gezien voor gezonde mensen. Afwijkingen van die bandbreedte geven een verhoogde kans op mortaliteit door (specifieke) hartziekten. De laatste inzichten in de HRV leiden ertoe dat de HRV-waarde zelfs gezien wordt als een indirecte maat van de werking van het autonome zenuwstelsel. Er is op dit moment geen andere techniek bekend die de HRV-waarde zo dramatisch positief kan beïnvloeden in zo'n korte tijd als TFT. Uit onderzoek is bekend dat de HRV-waarde met 20% kan stijgen als iemand een hardlooptraining van een half jaar volgt. Na TFT sessies zijn grote stijgingen in de HRV-waarde van 100% en veel meer genoteerd en dit in slechts enkele minuten tijd! Voor cardiologen is dit een interessant gegeven. De HRV meting verloopt via het 5 minuten protocol.

Over het algemeen kan gesteld worden dat als de HRV-waarde opschuift naar een betere of optimale waarde, dat het zelfhelend of zelf-herstellend vermogen van die persoon toeneemt. Eenvoudig gezegd ”De persoon wordt er gezonder op”.

Er zijn verder onderzoeken bekend die op andere fysieke terreinen van waarde kunnen zijn. Dit is echter experimenteel. TFT kan complementair worden toepast bij diverse fysieke klachten. Naast de mentaal emotionele kant is er ook de mogelijkheid om negatieve bij-effecten van zware medicatie te verminderen. Dit is onder andere bij kankermedicatie en HIV (coctails) medicatie geobserveerd. Verder is er de mogelijkheid om pijn te beïnvloeden met Thought Field Therapy. Er is verder bekend dat een negatieve polariteit (meetbaar in milliVolt) van weefsel kan worden verschoven naar meer neutraal tot in het positieve gebied. Er wordt  gesuggereerd dat een positieve polariteit van het weefsel het zelf-herstellend vermogen van het weefsel bevordert.